Hvad er traumer?

Traumer kan forstås som en overordnet betegnelse for den eller de følelsesmæssige reaktioner, man kan opleve efter at have været udsat for eller vidne til en ofte voldsom hændelse.

Alle reagerer forskelligt på voldsomme hændelser. Det er også derfor, at det ikke er muligt at sige, at man per automatik bliver traumatiseret. Hvor én kan opleve langvarige følelsesmæssige reaktioner på eksempelvis at have været vidne til et trafikuheld, så kan en anden opleve en følelsesmæssig reaktion, som kun varer kort tid.

Historien og forskning viser dog, at voldsomme oplevelser som de nedenstående medfører en grad af traumatisering.

 

Årsager til traumer

  • Seksuelle overgreb
  • Oplevelser i krig
  • Trafikuheld
  • omsorgssvigt i barndommen
  • Overværelse af vold begået mod andre
  • Vold begået mod en selv
  • Mobning

 

Når traumer når en vis sværhedsgrad, kan det opleves som, at den traumatiske hændelse uønsket dukker op i erindringen igen og igen.

Man kan også opleve at blive let forskrækket og overreagere ved høje eller ukendte lyde. Man kan få flashback og genopleve følelser eller kropslige reaktioner knyttet til den traumatiske hændelse, og man kan opleve at ville undgå steder eller situationer, der minder en om hændelsen.

I disse tilfælde kan der være tale om post traumatisk stress (PTSD).

Læs mere om PTSD

Symptomer på et traume kan ofte komme til udtryk på en måde, så de forveksles med andre lidelser, eksempelvis depression, angst mm. Af samme årsag kan det opleves at en behandling af eksempelvis depression ikke har god effekt, såfremt der er et underliggende traume som skaber de depressive symptomer, og som ikke er blevet behandlet. Dermed ikke sagt at alle som har depression og angst har et ubehandlet traume, men snarere at et ubehandlet traume kan komme til udtryk som angst og depression.

Der findes flere gode behandlingsmetoder til at behandle traumer. Fælles for dem er bla. at de hjælper dig til at mærke, forstå og regulere de følelser, som traumet består af og skaber, så du ikke længere plages af dem. Jeg tilbyder behandling af traumer ved samtaleterapi og EMDR-terapi. Det er forskelligt fra person til person hvilken behandlingsmetode som foretrækkes, og du er meget velkomme til at kontakte mig og høre mere om behandling af traumer.

Hvordan kan EMDR hjælpe på traumer?

Hvordan kan EMDR hjælpe på traumer?

En særlig udfordring ved traumer og traumebehandling er netop, at hvis du fx har et dårligt hjemmemiljø og bliver udsat for mobning, kan du udvikle en særlig personlighedsstruktur eller blive ængstelig. Det er noget, man kan finde ud af.

 

Hvis der er tale om specifikke traumer, er det noget, jeg kan opløse gennem EMDR. Men er der tale om en personlighed, der er udviklet på grund af følelsesmæssig overbelastning gennem opvæksten, er det begrænset, hvad man kan nå gennem EMDR. Da vil samtaleterapi være et bedre valg.

 

Det varierer fra person til person. Nogen har forholdsvist let ved at glemme, at de har set en blive kørt ned. Andre vil føle sig massivt belastet af det og begynde at undgå det sted, hvor det skete.

 

Det er ofte oplevelsen af magtesløshed, der kan gøre, at en oplevelse sætter sig som et traume. EMDR-terapien kan bringe dig tilbage til den situationer, der har sat sig som et traume, og ændre din følelse af magtesløshed eller utilstrækkelighed.

 

© Lasse Dohlmann - traumer

Vil du høre mere om at komme af med traumer?

Indtast venligst et gyldigt telefonnummer.
Indtast venligst en besked

Forløb

Hvor længe og hvor tit?

EMDR er en meget effektiv terapiform. Det er meget forskelligt, hvor langt et forløb vil være, og hvor ofte du skal komme.

Det afhænger af, hvor komplekse dine problemer er, og hvor meget du selv går ind i arbejdet med problematikkerne.

Ring gerne, og tal med mig om det.

Priser

EMDR-terapi

  • Pr. behandling á 90 minutter: kr. 1200,-
  • Klippekort med 5 behandlinger: kr. 5490,-

 

Er du studerende eller arbejdsløs, er du velkommen til at ringe og høre om muligheder for tilskud.