Hvad er PTSD?

Hvad er PTSD?

Hvad er PTSD?

PTSD (Post Traumatisk belastningsreaktion) er en lidelse, der kan opstå , hvis man har været udsat for belastende hændelser. PTSD kan komme af mange ting. Det kan være vold, voldtægt, seksuelt misbrug, krig, omsorgssvigt i barndommen, trafikuheld eller mobning.

Da vi alle reagerer forskelligt på belastende hændelser, er det ikke sikkert, at de nævnte eksempler medfører PTSD. Men for mange kan oplevelsen af en belastende hændelse ”sætte sig” i en på forskellige måder.

Mange som har PTSD oplever således, at de efter den belastende hændelse bliver lettere forskrækket. De kan opleve såkaldte intrusioner, som er erindringer om traumet, der aktiveres af ting, som minder dem om traumet. Intrusioner kan komme til udtryk på forskellige måder. Som mareridt eller tanker og følelser relateret til hændelsen, der presser sig på i tide og utide. Nogle oplever også flashbacks og oplevelser dermed den belastende hændelse udspille sig igen.

 

Triggere

Intrusioner aktiveres som nævnt af ting, der minder os om traumet, såkaldte ”triggere”. Disse kan består af lyde, lugte eller alt andet, som minder os om traumet. En naturlig reaktion på at undgå de ubehagelige intrusioner bliver for mange at undgå triggere. Denne undgåelse har dog oftest negative følgevirkninger.

Hvis traumet eksempelvis bliver trigget af trafikstøj, kan undgåelsen føre til, at man isolerer sig i sit hjem. På den måde kan PTSD blive invaliderende for mange aspekter af livet. Den kan påvirke ens arbejde, forhold og nære relationer negativt.

 

PTSD kan behandles

Første skridt for mange er at blive klar over at de har et problem, og det ikke hjælper at undgå og ignorere problemet. Forskellige former for samtaleterapi har vist sig effektfulde mod PTSD, så ring til mig og hør mere om, hvordan vi sammen kan finde den behandling, som passer dig.

 

 

© Psykolog Lasse Dohlmann – PTSD

Hvordan kan EMDR hjælpe på PTSD?

Hvordan kan EMDR hjælpe på PTSD?

PTSD er en sygdom med store konsekvenser for det enkelte menneske og dets relationer. Derfor må det anbefales, at man forsøger traumeterapi. WHO anbefaler EMDR til behandling af PTSD, fordi det er effektivt og resultaterne er dokumenteret i mange forsøg.

EMDR er effektivt, fordi det bringer klienten i kontakt med følelserne omkring det traume, der er årsagen til PTSD’en. Når følelsen og det traumatiske billede er identificeret, er det muligt at reparere og ændre opfattelsen af situationen.

Magtesløshed er ofte en parameter, der får en oplevelse til at sætte sig som et traume. Det kan være, fordi du var et barn, da det skete, eller at du ikke kunne styre den begivenhed, du blev vidne til.

 

Læs mere om EMDR-terapi

Vil du høre mere om behandling for PTSD?

Indtast venligst et gyldigt telefonnummer.
Indtast venligst en besked

Forløb

Hvor længe og hvor tit?

EMDR er en meget effektiv terapiform. Det er meget forskelligt, hvor langt et forløb vil være, og hvor ofte du skal komme.

Det afhænger af, hvor komplekse dine problemer er, og hvor meget du selv går ind i arbejdet med problematikkerne.

Ring gerne, og tal med mig om det.

Priser

EMDR-terapi

  • Pr. behandling á 90 minutter: kr. 1200,-
  • Klippekort med 5 behandlinger: kr. 5490,-

 

Er du studerende eller arbejdsløs, er du velkommen til at ringe og høre om muligheder for tilskud.